20210208_140207
sværhedsgrad-svær
Ur-large
2 dage (arbejdstid ca. 3 t.)

Rammer af træ

Guiden til at lave dine egne rammer af træ, er et super godt projekt at lave f.eks. en lørdag og færdiggøre søndag. Rammerne bliver ikke perfekte på samme måde som dem du køber, medmindre du er super god til at arbejde med træ. Det er jeg ikke! Jeg har heller ikke glas eller plastik i mine rammer. Men til gengæld får du nogle super personlige rammer, som du kan tilpasse som du har lyst. Jeg har brugt nogle trærester min far havde liggende, f.eks. en fodliste han havde i overskud. Så måske du selv, eller en du kender, har nogle trælister tilovers, som du kan bruge til at lave dine trærammer. En anden mulighed er også at finde noget genbrugstræ, som sommetider kan købes for et mindre beløb. Jeg har valgt at lade mine trærammer være naturlige, da det var nogle rigtig fine lister jeg havde mulighed for at bruge. Men rammerne kan sagtens males, beklædes med stof eller hvad du ellers kan finde på.

Materialer

  • Trælister
  • Flyende hvid skolelim eller trælim
  • Karton eller pap
  • Evt. små søm
  • Evt. ståltråd
  • Evt. maling eller lign.

Værktøjer

  • Sav eller rundsav
  • Vinkelmåler
  • Målebånd, lineal, tomstok eller lign.
  • Blyant
  • Sandpapir (jeg brugte korn 80)
  • Evt. pensel eller lign.

Guide

Her får du min guide til at lave dine egen trærammer.

1. Først og fremmest skal du bestemme dig for hvilket format din ramme skal være. F.eks. et A4 format er ca. 29.9 cm x 21 cm. Så skal du have et arbejdsbord hvor du har mulighed for at save og måle op. Find dit målegrej inkl. en vinkelmåler og en blyant.

2. Start med at måle op så du er sikker på at du har en retvinklet trekant i den ene ende af din liste. Slå en streg så langt nede på trælisten, at du er sikker på at du kan have en retvinklet trekant som ende.

3.  Min ramme er A4 format, så derfor skal rammen indvendig være 27.9 cm på to af siderne, og 19 cm på de to andre sider. Jeg har trukket 2 cm, fra hvert mål, da rammen skal være lidt mindre end målene på et A4 format. Det gør jeg fordi at billedet skal holdes fast i rammen. Så udover din retvinklede trekant, så skal du nu måle længden af formatet minus 2 cm ud på din liste.

4. Da vi gerne skal have en retvinklet trekant i begge ender af vores ramme stykker, skal du nu yderligere tilføje længden det kræver at lave en retvinklet trekant, i modsatte ende af den anden trekant. 

5. Du kan måske lige ane mine trekanter her på billedet. 

6. Når du har fået tegnet dine dine mål op skal du have savet delene ud. Jeg har brugt en rund sav, fordi jeg har en til rådighed, men væbnet med tålmodighed og snilde kan det også lade sig gøre med en håndsav. Find evt. en der kan hjælpe dig med at save, hvis ikke du føler dig tryg ved det, eller hvis du kender en der er super god med en sav.

7. I sidste ende skulle du gerne ende ud med 4 stykker, to af hver længde. 

8. Test evt. at dine stykker passer nogenlunde sammen. Der skal lidt præcision til for at undgå at rammerne ikke gaber så meget at det ikke er til at lime sammen. 

9. Til næste skridt er jeg gået indenfor. Nu skal vi nemlig lime rammedelene sammen. Du kan med fordel bruge en god omgang trælim. Vent til limen er tør, før du går til næste skridt. Ventetiden afhænger af hvilken lim eller metode du har brugt til at sætte rammestykkerne sammen.

10. For at vores billeder kan sidde fast i rammerne, har vi brug for at klippe nogle trekanter i pap eller karton vi kan lime bag på rammeren. Det er ikke så vigtigt at målene på trekanterne er præcise, da de ikke kan ses. Mine trekanter er klippet af en rektangel på ca. 10 cm x 16 cm, som efterfølgende er del diagonalt.

11. Lim en kartontrekant fast på bagsiden af rammen med lim, her kan du igen bruge trælim.

6. Sørg for at alle trekanter er limet fast, og vent på at limen er tørret.

7. Så har du din færdige ramme. Nu skal du bare finde noget at putte i den.

Ekstra tip 1

Hvis du skulle opleve at du måske ikke, har fået målet og/eller savet en perfekt 90 graders vinkel, og der derfor er lidt mellemrum mellem samlingerne, så har jeg et lille tip til dig her.

1. Jeg har valgt at male min samling med guldfarve, for at skjule at min samling ikke blev så pæn. For at gøre det på bedst mulig måde, så skal du sørge for at din samling er helt fyldt op med lim, og at det er tørt. Efterfølgende kan du slibe med lidt sandpapir, for at få de sværeste limklatter væk. Sørg for at tørre rammen af, så du ikke har en masse træstøv, inden du maler på den.

2. Inspireret af hvordan man før i tiden har lappet potteskår sammen med guld, kan du her se mit forsøg på at redde min træramme. Så der er muligheder for at arbejde med fejlene på rammerne. En anden mulighed kan være at blande fint savsmuld og lim, og fylde samlingerne med det.

Ekstra tip 2

Hvis du har problemer med at dine lister ikke helt holder sammen, bare med lim, så kan du slå et lille søm/ en lille stift i. Du skal dog være opmærksom på, at det afhænger lidt af trætypen, om træet flækker eller ej. Rammen på billedet er lavet af en overskuds fodliste, og lige præcis den type træ der er brugt til listen, er meget blødt træ. Derfor er der mindre chance for at træet flækker, når du slår et lille søm i. Hvis træet derimod er meget hårdt træ, så er der meget stor chance for at træet vil flække, hvis du banker et søm i. Så det vil derfor være nødvendigt at forbore, for at træet ikke flækker.

1. Find en hammer og 4-8 søm/stifter.

2. Slå et søm skævt ind i træ, således du fastgør to hjørner til hinanden, som vist på billedet.

Ekstra tip 3

Hvis du oplever at, dit billede der skal i rammen, er svært at få sat ind i mellem rammen og papirhjørnerne på bagsiden, så har jeg et lille tip her. Og så vil papirhjørnerne stadig hjælpe med at holde dit billede på plads.

1. Klip et lille hak i midten af hver papirtrekant, som vist på billedet.

Skriv kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *