Hvis du eller f.eks. dine børn, har adgang til en Micro:bit og et Inventor’s kit dertil, kan i lave jeres eget aktivitetsspil. Så det er både en aktivitet, i sig selv, at skulle bygge projektet sammen, men efterfølgende er der mulighed for at bruge spillet, til at vælge, f.eks. familiens eftermiddagsaktivitet.
Ideen til aktivitetsspillet er en ny, simplere, version af et koncept, som min specialemakker og jeg lavede som en del af vores kandidatprojekt, med lidt vejledning i hardware-delen (hovedsageligt kredsløb) fra min far. Jeg vil gerne dele det med dig, da der er mange muligheder for at du kan tilpasse ideen til noget du finder brugbart. Selve udførelsen er svær, set relativt til mange af de andre projekter jeg har på bloggen, men det er et godt begynderprojekt, hvis man er interesseret i teknologi, software og hardware.
Og hvis du bare generelt er nysgerrig, men måske tænker at det er for svært at sætte sig ind i, så synes jeg at du bare skal kaste dig ud i det 🙂
Materialer
- Micro:bit
- Kabel til sætte Micro:bit til din computer
- Inventor’s kit til Micro:bit
- Breadboard (fumlebræt)
- Edge connector
- 5 LED’er
- 5 Male to male jumper wires
- 6 Male to female jumper wires
- 1 Batteri pakke til Micro:bit (kan undværes, så skal du bare sørge for at have din Micro:bit koblet til din computer)
- Et stort stykke pap eller en papkasse
- Små sticky-notes
- Tape
Værktøjer
- Blyant
- Saks
- Hobbykniv
- Tusch
Skabeloner
Guide
Her får du min guide til at lave din egen aktivitetsvælger.

1. Find de 5 male to male jumper wires, 6 male to female jumper wires, 5 LED’ere, Breadboard med edge connector og en batteripakke frem.

2. Start med at sætte 1 male to female jumper wire, fra en af dine 0v pins på edgeconnectoren til minusrækken i breadboardet. Nu har du gjort så du kan bruge hele din minusrække på breadboardet, i stedet for at skulle bruge en pin på edge connector’en hver gang.

3. Sæt 1 male to male jumper wire fra minus på breadboardet til e1 på breadboardet. Det er den brune ledning på billedet.

4. Sæt 1 male to male jumper wire fra minus på breadboardet til j7 på breadboardet. Det er den sorte ledning på billedet.

5. Sæt 1 male to male jumper wire fra minus på breadboardet til j14 på breadboardet. Det er den nye blå ledning på billedet.

6. Sæt 1 male to male jumper wire fra minus på breadboardet til j23 på breadboardet. Det er den gule ledning på billedet.

7. Sæt 1 male to male jumper wire fra minus på breadboardet til e28 på breadboardet. Det er den nye blå ledning på billedet. Nu har vi gjort klar til at vi har minus tilgængelig til alle vores LED’er.

8. Nu skal vi koble 1 male to female jumper wire fra pin 12 på edge connector’en til e3 på breadboardet. Det er den grønne ledning.

9. Nu skal vi sætte vores første LED på boardet. Du skal finde ud af hvilken pin på LED’en der er minus. På dem jeg sidder med, er minus pin’en kortere end plus, og minus siden er også flad i kanten af plastikken. Du skal sætte minus pin’en på LED’en i a1 på breadboardet, og plus pin’en i a3.

10. Sæt 1 male to female jumper wire fra pin 13 på edge connector’en til j9 på breadboardet. Sæt efterfølgende 1 led med minus i f7 og plus i f9.

11. Sæt 1 male to female jumper wire fra pin 14 på edge connector’en til j14 på breadboardet. Sæt efterfølgende 1 led med minus i h14 og plus i h16.

12. Sæt 1 male to female jumper wire fra pin 15 på edge connector’en til j27 på breadboardet. Sæt efterfølgende 1 led med minus i f25 og plus i f27.

13. Sæt 1 male to female jumper wire fra pin 16 på edge connector’en til e30 på breadboardet. Sæt efterfølgende 1 led med minus i a28 og plus i a30.

14. Sæt batteripakken fast hvis ikke du allerede har gjort det. Nu har du faktisk sat alt hardware op, så det burde virke. Nu skal du have lagt noget software på din Micro:bit. Under skabeloner, ovenfor, kan du hente en pdf med instruktioner og den kode jeg har brugt i mit aktivitetsspil. Men du kan selvfølgelig også prøve at lave din helt egen kode.

15. For at pynte lidt på aktivitetsspillet, pakkede jeg mit breadboard, inkl. alt hardware vi har sat sammen, ind i en papkasse. Du kan selv vælge om du overhovedet har lyst til at pakke dit spil ind. Jeg fandt en papkasse det nogenlunde passede med at den kunne dække det hele.

16. Med min blyant tegnede jeg krydser der hvor mine LED’er og knapper på Micro:bit’en cirka ville komme til at sidde. Efterfølgende skar jeg med min hobbykniv huller ud ved de krydser jeg havde lavet.
Husk at hvis du ikke har en batteripakke, og bliver nød til at sætte Micro:bit’en til din computer i stedet, så skal du sørge for at din usb ledning kan stikke ud. Generelt har jeg bare brugt tape til min kasse, for at den er nem at skille af igen.

17. Jeg satte små stickynotes på, ud fra hver LED. Det gør det muligt at skifte aktiviteterne ud, ved at tage en note af og skrive på den nye nedenunder. Jeg satte et stykke pap i hullet, hvor Micro:bit knappen sidder, og klisterede en cirkel oven på, som fungerer som knap. Det kræver lige lidt tålmodighed og finesse at få sæt pappet ordenligt, så det rent faktisk passer med at det rammer knappen på Micro:bit’en. Husk, at hvis du har gjort brug af min kode, så er det knap A du skal trykke på.